sobota, 21 stycznia 2012

Sayuri Nigori Sake.

Sayuri Nigori Sake, czyli japoński napój alkoholowy produkowany z ryżu. Odmiana zawiesista (jap. nigorizake).

Zobaczymy jak ma się ten opis produktu po wypróbowaniu:
"Doskonała, naturalnie słodka sake produkowana wyłącznie z wyselekcjonowanych odmian ryżu oraz naturalnej wody źródlanej z góry Rokko.W smaku orzeźwiająca z przyjemnym, łagodnym finiszem."

Smak: słodkie
Kolor: białe
Zaw. alkoholu: 12.5%
Pojemność: 300 ml

niedziela, 15 stycznia 2012

Sałatka - brokuł, ser feta, prażony słonecznik.

Poznane u siostry i na dobre zagościło w moim menu.

Składniki:
brokuł
ser feta
słonecznik
czosnek, sól, pieprz
jogurt naturalny

Przygotowanie:
brokuł podzielić na małe różyczki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać, aż wystygną, fetę pokroić na małe kostki, słonecznik uprażyć na patelni, jogurt doprawić solą i pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem (ilość według uznania), do miski przełożyć różyczki brokuła, pokrojony ser feta, polać jogurtem z przyprawami i oprószyć prażonym słonecznikiem,
a całość wygląda tak: