poniedziałek, 13 października 2014

Pieczona karkówka w sosie z pieczarkami i cebulką.

Poniższe danie miałam okazję spróbować u siostry.
Skoro powstał ten post znaczy się, że przepis jest godny polecenia.
Świetne jest to, że przygotowanie jest szybkie i danie robi się samo, nie trzeba pilnować i mieszać, a poza tym z poniższej ilości wychodzi obiad na sporą liczbę gości lub ma się obiad na dwa dni tak jak w moim przypadku.

 
Składniki:
1,5 kg karkówki
ulubione przyprawy (ja użyłam do grilla klasycznego Kamisa)
5-6 średnich cebul (ja dałam 3)
1 kg pieczarek
 
Sos:
2,5 łyżki octu
2 łyżki maggie
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego.
 
Ps. Do 1,5 kg karkówki przygotować 2 porcje sosu
 
Przygotowanie:
dzień wcześniej karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i na noc oprószyć przyprawami, nie trzeba dodawać żadnej oliwy, następnego dnia pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na suchej patelni do odparowania wody, pokrojoną cebulę w piórka zeszklić na odrobinie oleju lub na maśle klarowanym, tak przygotowane składniki układać w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce z piekarnika (później przykryć folią aluminiową), w kolejności karkówka, cebula, pieczarki, zalać sosem i piec w temp 180 stopni w czasie 1,5 - 2 godziny.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.



Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się....