wtorek, 15 kwietnia 2014

Trzy z jednego, czyli rosół, pomidorowa i potrawka.

Ponad rok temu na blogu powstał wpis na potrawkę z indyka.
Od tamtej pory tego przepisu nie robiłam, ale postanowiłam go powtórzyć tym razem z udziałem udek kurczaka tak jak robi od zawsze moja Mama.
Najlepsze jest to, że nastawiając wywar z włoszczyzny i udek kurczaka otrzymujemy rosół drobiowy, a z niego może powstać dodatkowo zupa pomidorowa i potrawka.
Jeżeli chcemy otrzymać te trzy dania to potrzebujemy dużego garnka.



Niestety brak zdjęć rosołu.

Składniki:
na rosół
woda (co oczywiste)
włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, seler, por, natka pietruszki)
udka z kurczaka
dwa/trzy liście laurowe, dwa/trzy ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, kucharek
makaron najlepiej nitki

na pomidorową
koncentrat
śmietana 18%
makaron (rodzaj wedle uznania)

na potrawkę
mąka
śmietana 18%

ziemniaki, koperek

Przygotowanie:
udka kurczaka dobrze oczyścić, umyć lub namoczyć chwilę w zimnej wodzie, warzywa obrać, umyć, można tez pokroić na trochę mniejsze kawałki, do dużego garnka nalać zimnej wody, przełożyć udka i zacząć gotować na niewielkim ogniu, gdy pojawią się tzw. szumowiny zebrać je, a następnie dodać przygotowane warzywa (pora i natkę pietruszki najlepiej związać sznureczkiem, aby podczas gotowania się nie rozpadły), wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i kontynuować gotowanie na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas kontrolować ogień, aby za mocno się nie gotował, w międzyczasie ugotować makaron (tak jak na opakowaniu), gdy warzywa będą miękkie całość doprawić solą, pieprzem, kucharkiem, część rosołu przelać do innego garnka, żeby zrobić sos do potrawki, do kubka włożyć 2 - 3 łyżki śmietany i wlać trochę bulionu, wymieszać i dodać do reszty rosołu, następnie do kubka włożyć 2 - 3 łyżki mąki i wymieszać dokładnie z  zimną wodą, aby nie powstały grudki i zagęścić sos do potrawki, najlepiej lekko zagotować, do powstałego sosu przełożyć łyżką cedzakową kilka marchewek i udka kurczaka, ugotowany rosół można "zaprawić" koncentratem i wymieszaną śmietaną z wywarem, wtedy powstanie zupa pomidorowa.

Tak przygotowane składniki można nakładać:
do miseczki ugotowany makaron zalać rosołem lub pomidorową i posypać koperkiem, na talerz wykładamy ugotowane i tłuczone ziemniaki posypane koperkiem oraz udka kurczaka z marchewką, polać sosem i dodać ulubiona surówkę.

Danie I: zupa pomidorowa



Danie II: potrawka z kurczaka



Deser: lody śmietankowo - nugatowe


Smacznego!