czwartek, 23 października 2014

Sałatka z chipsami z bekonu.

Sałatkę pierwszy raz robiłam na początku października na imprezę Mojej Mamy.
Pierwotnie użyłam rukoli i sałaty lodowej oraz parmezanu. Jednak tym razem dałam miks sałat i ser cheddar.
Obie wersje bardzo dobre, dlatego wymienię wszystkie składniki, a Ty Czytelniku zdecydujesz, którą opcję wybierzesz przygotowując sobie tę sałatkę.


Składniki:
rukola, sałata lodowa lub miks sałat
plasterki boczku
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
łuskany słonecznik
parmezan lub cheddar
sos balsamico

Dressing do sałaty:
1 łyżka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
słonecznik podprażyć na lekko rumiany kolor na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia, na patelni grillowej (bez tłuszczu) smażymy plasterki boczku z każdej strony, aż zrobi się bardzo chrupki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, na talerzu ułożyć umytą rukolę i pokruszoną sałatę lodową lub miks sałat, na niej położyć umyte i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, następnie pokrojone czarne oliwki, wszystkie składniki na dresing wymieszać dokładnie ze sobą (najlepiej użyć do tego słoika z pokrywką), polać sosem sałatkę, posypać prażonym słonecznikiem, chrupki i przyrumieniony boczek pokruszyć na mniejsze kawałki, ułożyć na składnikach i posypać startym parmezanem lub cheddarem, na koniec całość lekko skropić sosem balsamico, podawać z chrupiącą czosnkową bagietką.





Smacznego!

poniedziałek, 20 października 2014

Roladki drobiowe ze szpinakiem w szynce szwarcwaldzkiej.


Składniki:
Roladki:
pierś z kurczaka
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach
szpinak mrożony
4-5 dużych ząbków czosnku
jajko
śmietana 18%
sól, pieprz

Puree ziemniaczane:
ziemniaki
sól
masło
mleko

Mix sałat

Dressing do sałaty:
1 łyżka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na filety, filety rozbić tłuczkiem, lekko posolić, ziemniaki obrać, umyć i przygotować do gotowania, w rondelku rozmrozić szpinak, tak, aby odparowała cała woda, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, po 5 minutach dodać jajko, zamieszać i po chwili dodać 2 łyżki śmietany, całość chwilę poddusić, na przygotowane wcześniej filety wyłożyć po łyżce szpinaku i rozprowadzić po całej powierzchni, zwinąć w rulonik, następnie owinąć ciasno w szynkę szwarcwaldzką (w tyle plasterków na ile szeroka jest roladka), roladki posmarować niewielką ilością oliwy, w międzyczasie wstawić ziemniaki do gotowania, gotowe roladki ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryć folią aluminiową, piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut, zdjąć folię i dopiekać kolejne 10 minut, aby szynka się przyrumieniła, wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać sałatę, ziemniaki odcedzić dodać masła i mleka, ugnieść na gładką, jednolitą masę, całość wyłożyć na talerz i gotowe.





Smacznego!