sobota, 18 lutego 2012

Sałatka ryżowa z tuńczykiem.

Składniki:
2 torebki ryżu białego długoziarnistego
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
ogórki konserwowe
papryka czerwona konserwowa (może być świeża)
puszka kukurydzy
majonez
sól i pieprz

Przygotowanie:
ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie go wystudzić, ogórki i paprykę pokroić w kosteczkę, odcedzić z zalewy na sitku, przełożyć do miski, kukurydzę i tuńczyka również dobrze odcedzić z zalewy, dodać do wcześniejszych składników z miski, jeżeli ryż jest już zimny, przełożyć do wszystkich składników, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i całość wymieszać, podawać z ciemnym pieczywem

Wersja bez majonezu:

Wersja z majonezem:

piątek, 17 lutego 2012

Grillowany łosoś.

Był już na moim blogu przepis na pieczony w folii łosoś, teraz czas na grillowanego z chrupiącymi pieczonymi ziemniaczkami.
Taki zestaw najbardziej lubię, choć w pierwszej wersji miał być ryż.

Składniki:
cząstki ziemniaków ze skórką (opakowanie Aviko)
lub
ryż
łosoś
cytryna
sól, pieprz, przyprawa do ryb


Przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 180 stopni, na blachę wyłożyć ziemniaki, piec 18-20 minut, w tak zwanym międzyczasie doprawić łososia solą, pieprzem i przyprawą do ryb, gdy ziemniaczki są prawie gotowe, łososia usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej ze stron, tak, żeby nie był suchy, całość wyłożyć na talerz, zamiast pieczonych ziemniaczków można podać ugotowany na sypko ryż, do skropienia ryby dać ćwiartkę cytryny.
Wspaniałym dodatkiem może być ugotowany brokuł, mini marchewka lub miks sałat.