sobota, 13 października 2012

Kotlet schabowy.

Dziś zaserwuję post o kotlecie schabowym. Bo kto nie lubi zjeść go od czasu do czasu.

Składniki:
ziemniaki
schab
mąka
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:
ziemniaki obrać, umyć, w czasie gotowania ziemniaków w osolonej wodzie, umyć mięso, pokroić na porcje, rozbić tłuczkiem, doprawić z każdej strony solą i pieprzem (można użyć kucharka, czosnku), obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia się.

Podawać z mizerią:




lub z mini marchewką;



Smacznego!

piątek, 12 października 2012

Sałatka trzyskładnikowa.

Składniki:
2 brokuły
5 jajek ugotowanych na twardo
2-3 dniowy lub czerstwy chleb (może być razowy, żytni lub pszenny)
sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:
umyć brokuły, podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut od zagotowania się wody, przestudzić, odciąć skórkę chleba, pokroić na kromki, z każdej kromki miąższ pokroić na małą kosteczkę np. o wymiarach 1x1cm, na patelni rozgrzać trochę oliwy lub prawdziwe masło, wrzucić grzanki i smażyć do momentu gdy staną się suche, chrupiące i ładnie zrumienione, w kubeczku wymieszać majonez, jogurt, sól, pieprz i wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku, ugotowane wcześniej jajka pokroić na dużą kostkę.

Do miski przełożyć brokuł.




Na brokuł położyć pokrojone jajka.




Brokuł i jajka posypać przestudzonymi grzankami.





Całość polać przygotowanym sosem.






Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką.









Smacznego!

wtorek, 9 października 2012

Sałatka "grecka".

Uwielbiam sałatkę grecką, ale nie wiem czy są to prawidłowe składniki. Jednkaże ja robię ją w wersji poniższej.

Składniki:
sałata lodowa lub miks sałat z rucolą
pomidor
świeży ogórek
ser feta
zielone oliwki
cebula czerwona
sos do sałatek (vinegret, grecki, franccuski - według uznania)
oliwa z oliwek, woda

Przygotowanie:
sałatę lodową porwać na kawałki (lub miks sałat) wrzucić do dużej miski, umyć warzywa, ogórki i pomidory pokroić na kawałki, cebulę w piórka, przełożyć do miski, położyć kolejno oliwki, pokrojony ser feta w kostę, przygotować sos tak jak na opakowaniu, polać nim sałatkę najlepiej 5-7 minut przed podaniem.








Lub te same składniki z innym sosem (jogurt z odrobiną majonezu z czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami).




Smacznego!

Tost.

Tosty jadam zazwyczaj na śniadanie, to taka alternatywa, gdy w domu nie ma świeżego chleba, a dwu-trzy dniowy. Ale tosty najlepsze są jednak z prawdziwego tostowego chleba. Do środka można wkładać na prawdę różne składniki.

Składniki:
chleb tostowy
żółty ser lub camembert
wędlina (szynka, żywiecka, polędwica)
krążki cebuli
pomidor lub ketchup, majonez

Przygotowanie:
na kromkę chleba położyć plasterek ulubionej wędliny, sera, krążek cebuli, przykryć drugą kromką, dociśnąć, zapiekać w nagrzanym tosterze do momentu zarumienia się pieczywa, wyłożyć na talerz i podawać z pokrojonym pomidorem lub ketchupem, majonezem. Do tego pyszna herbata z cytryną i śniadanie gotowe w 5-10 minut.