sobota, 8 września 2012

Gulasz wieprzowy.

Chyba nie trzeba pisać, że gulasz mięsny pasuje do ziemniaków, kaszy gryczanej czy kopytek z dodatkiem mizerii lub kiszonych, konserwowych ogórków, sałatki szwedzkiej, jak kto woli.
Każde połączenie pyszne.

Składniki:
mięso wieprzowe (np. łopatka)
cebula
ziele angielskie, liść laurowy
czosnek, sól, pieprz
olej, mąka

Przygotowanie:
mięso umyć, pokroić w kostkę 2x2cm, obtoczyć w mące, podsmażyć na rozgrzanym oleju, cebulę pokroić w talarki dodać do rondla, wrzucić ziele i liść laurowy, zamieszać, dodać trochę wody, dusić ok. 1h lub do momentu, aż mięso będzie mięciutkie, pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, opcjonalnie wyciśniętym czosnkiem lub vegetą, jeżeli sos jest za rzadki zagęścić zimną wodą z mąką.

Etap podsmażania


Gulasz w wersji z kaszą gryczaną i mizerią




Gulasz z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi (mniej efektowne zdjęcie, bo parowało w obiektyw)


Lub gulasz z ziemniakami i sałatką szwedzką





Smacznego!