Jak to bywa w tygodniu, najlepszym sposobem na szybki obiad po pracy to danie z tego co ma się w lodówce, ja znalazłam u siebie zakupione wcześniej pieczarki, cebulę, makaron penne (zresztą mój ulubiony), sos grzybowy, niestety z torebki, ale musiałam się przemóc, żeby cokolwiek zrobić i zjeść na ciepło.
Składniki:
makaron
pieczarki
cebula
szynka
sos grzybowy
łyżka śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie:
pieczarki umyć, pokroić w dość grube talarki, wrzucić na rozgrzaną patelnię i odparować z nich wodę do momentu zrumienienia, przełożyć do miski, na tej samej patelni na odrobinie oliwy z oliwek usmażyć pokrojoną cebulę i szynkę lub jakąkolwiek wędlinę, ugotować makaron w osolonej wodzie, przygotować sos według przepisu na opakowaniu, gdy sos jest już gotowy, przełożyć pieczarki i usmażoną cebulę z szynką, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę śmietany, całość mieszać i jeszcze chwilkę gotować na małym ogniu, gotowy sos pieczarkowy z dodatkami podać z ulubionym makaronem
Smacznego!
wtorek, 28 lutego 2012
Sos pieczarkowy z dodatkami.
niedziela, 26 lutego 2012
Grillowana sola z ciepłą salsą pomidorową.
Składniki:
filety soli
ziemniaki
brokuły
pomidory
parmezan
cebula
czosnek
sól
bazylia
przyprawa do ryb
przyprawa do ziemniaków
cytryna, limonka
masło
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
solę zamarynować z przyprawami do ryby, sokiem z limonki i odrobiną oliwy z oliwek, zapakować każdego fileta w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 1-2 godziny, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na w pół miękko, odcedzić, przełożyć na blachę, posypać przyprawą do ziemniaków, na każdym ziemniaku położyć kawałeczek masła, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, cebulę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać małą ilość oliwy z oliwek z masłem, zeszklić cebulę, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, pomidory, przyprawić solą i suszoną bazylią (choć najlepiej użyć świeżej), całość zamieszać, dusić chwilę, aby składniki były ciepłe, dodać dla zagęszczenia sosu startego parmezanu, ugotować różyczki brokuła w osolonej wodzie i odcedzić z wody, gdy ziemniaki w piekarniku są już przy rumienione, na rozgrzanej grillowej patelni usmażyć solę, wyłożyć na talerz pieczone ziemniaczki, ciepłą salsę pomidorową i solę, udekorować brokułami i cytryną do skropienia ryby
Ciepła salsa pomidorowa:
Pieczone ziemniaki:
Całe danie:
Smacznego!
filety soli
ziemniaki
brokuły
pomidory
parmezan
cebula
czosnek
sól
bazylia
przyprawa do ryb
przyprawa do ziemniaków
cytryna, limonka
masło
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
solę zamarynować z przyprawami do ryby, sokiem z limonki i odrobiną oliwy z oliwek, zapakować każdego fileta w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 1-2 godziny, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na w pół miękko, odcedzić, przełożyć na blachę, posypać przyprawą do ziemniaków, na każdym ziemniaku położyć kawałeczek masła, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, cebulę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać małą ilość oliwy z oliwek z masłem, zeszklić cebulę, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, pomidory, przyprawić solą i suszoną bazylią (choć najlepiej użyć świeżej), całość zamieszać, dusić chwilę, aby składniki były ciepłe, dodać dla zagęszczenia sosu startego parmezanu, ugotować różyczki brokuła w osolonej wodzie i odcedzić z wody, gdy ziemniaki w piekarniku są już przy rumienione, na rozgrzanej grillowej patelni usmażyć solę, wyłożyć na talerz pieczone ziemniaczki, ciepłą salsę pomidorową i solę, udekorować brokułami i cytryną do skropienia ryby
Ciepła salsa pomidorowa:
Pieczone ziemniaki:
Całe danie:
Smacznego!
Gulasz z wołowiny i papryki z kaszą gryczaną.
Składniki:
wołowina
mąka
cebula
czosnek
papryka zielona lub czerwona
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz lub vegeta
kasza gryczana
sałatka szwedzka lub mizeria - jako dodatek
Przygotowanie:
wołowinę opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, wrzucić do garnka na rozgrzany olej, podsmażyć mięso, aż się zrumieni, paprykę pokroić w paseczki / kostkę, cebulę w talarki, gdy mięso jest już dobrze podsmażone, dodać liść laurowy z zielem angielskim, mięso zalać wodą, dusić, kiedy wołowina jest na w pół miękka dodać cebulę z papryką i wyciśnięty czosnek, ponownie dusić całość do miękkości mięsa od czasu do czasu mieszając, pod koniec duszenia doprawić vegetą, solą, pieprzem, gulasz podać z kaszą gryczaną lub ugotowanymi ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, jako dodatek idealna sałatka szwedzka, mizeria lub kapusta kiszona
Takie było gorące, że aparat zaparował ;-)
Gulasz z zieloną papryką:
wołowina
mąka
cebula
czosnek
papryka zielona lub czerwona
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz lub vegeta
kasza gryczana
sałatka szwedzka lub mizeria - jako dodatek
Przygotowanie:
wołowinę opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, wrzucić do garnka na rozgrzany olej, podsmażyć mięso, aż się zrumieni, paprykę pokroić w paseczki / kostkę, cebulę w talarki, gdy mięso jest już dobrze podsmażone, dodać liść laurowy z zielem angielskim, mięso zalać wodą, dusić, kiedy wołowina jest na w pół miękka dodać cebulę z papryką i wyciśnięty czosnek, ponownie dusić całość do miękkości mięsa od czasu do czasu mieszając, pod koniec duszenia doprawić vegetą, solą, pieprzem, gulasz podać z kaszą gryczaną lub ugotowanymi ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, jako dodatek idealna sałatka szwedzka, mizeria lub kapusta kiszona
Takie było gorące, że aparat zaparował ;-)
Gulasz z zieloną papryką:
Gulasz z czerwoną papryką i mizerią:
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)