środa, 7 sierpnia 2013

Pulpety w sosie koperkowym.

W tej wersji sos do pulpetów robimy z koperku i śmietany, więc wykonanie jest bardzo podobne do wcześniejszego przepisu na pulpety w sosie pomidorowym. Tylko rezygnujemy z koncentratu, reszta składników bez zmian. A koperek dodajemy do sosu i posypania ziemniaków, a nie jak wcześniej do samego mięsa. Obie wersje uwielbiam.

Składniki:
mięso mielone wieprzowe
cebula
czerstwa bułka
jajko
koperek
sól, pieprz
vegeta lub kucharek
mąka
śmietana

Przygotowanie:
na początek wymieszać wszystkie składniki: mięso mielone, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, sól, pieprz, namoczoną wcześniej w wodzie kajzerkę i dobrze odsączoną, jajko, gdy składniki są dokładnie wymieszane, formować małe kuleczki, obtoczyć w mące, gotować w wodzie z dodatkiem vegety lub kucharka i pieprzu, pod koniec sos zagęścić śmietaną z mąką, dodać posiekany koperek, wymieszać i podawać z ziemniakami









Smacznego!