środa, 23 maja 2012

Wiosenne kanapki.

Wiosnę i lato uwielbiam za dostępność pysznych pomidorów, ogórków, rzodkiewek, sałaty.
Z takich składników można przyrządzić smaczne i zdrowe kanapki na śniadanie.

Składniki:
chlebek razowy
masło lub serek śmietankowy
ser żółty
wędlina
jajka na twardo
pomidor
ogórek
rzodkiewka
szczypiorek
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:
kromki chleba posmarować masłem lub serkiem śmietankowym, położyć sałatę, wędlinę, ser żółty, pokrojone jajko, majonez, warzywa, doprawić solą, pieprzem, szczypiorkiem i zajadać się

Smacznego!



Żeberka w piwie.

Przepis od mamy.

Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
60 dkg cebuli (4-5 sztuk)
0,5 l piwa jasnego
3 łyżki mąki
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól

Przygotowanie:
pokroić żeberka, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić na oleju, przełożyć do garnka, tłuszcz zostawić na patelni, pokroić cebulę w krążki, podsmażyć i dodać do żeberek, do garnka wlać piwo, dodać przyprawy, dusić na  średnim ogniu do momentu, aż żeberka będą miękkie, jeśli piwo wyparuje za szybko dolać pół szklanki bulionu warzywnego




poniedziałek, 21 maja 2012

Pulpety w sosie pomidorowym.

Na moim blogu jest już post (bez podanego wykonania) o pulpetach, ale mojej mamy.
W wolną sobotę postanowiłam spróbować swoich sił i ugotować pulpety lub jak kto woli (mówi) klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na kotlety mielone z tą różnicą, że gotujemy i taką wersję wolę.

Składniki:
mięso mielone wieprzowe
cebula
czerstwa bułka
jajko
koperek
sól, pieprz
vegeta lub kucharek
mąka
koncentrat
śmietana

Przygotowanie:
na początek wymieszać wszystkie składniki: mięso mielone, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, koperek, sól, pieprz, namoczoną wcześniej w wodzie kajzerkę i dobrze odsączoną, jajko,
gdy składniki są dokładnie wymieszane, formować małe kuleczki, obtoczyć w mące, gotować w wodzie z dodatkiem vegety lub kucharka i pieprzu, dodać koncentrat, sos zagęścić śmietaną z mąką, podawać z ziemniakami i mizerią




Smacznego!

Młoda kapusta.

To danie jest proste, szybkie i bardzo bardzo smaczne. Po raz pierwszy gotowałam i jestem tym bardziej zadowolona, bo wyszło tak jak chciałam, prawie jak wersja mamy.
Wszytko zniknęło błyskawicznie. Młodą kapustkę mogę teraz gotować śmiało raz w tygodniu.

Składniki:
główka młodej kapusty
cebula
koperek
kiełbasa
koncentrat
słoninka
mąka
sól, pieprz
czosnek - opcjonalnie

Przygotowanie:
młodą kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dolać trochę wody, gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, pokroić kiełbasę i cebulę, cebulę podsmażyć, dodać do kapusty, na patelni wytopić słoninkę, dodać jedną łyżkę lub dwie mąki i zasmażyć, pod koniec gotowania dodać trochę koncentratu, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie czosnkiem, całość zagęścić zrobioną wcześniej zasmażką z mąki i wytopionej słoniki, dodać dużą ilość koperku