sobota, 15 lutego 2014

Indyk w sosie pleśniowym z ryżem i szpinakiem.

Witam Was Kochani,

po półrocznej przerwie złapałam wenę i dziś zapraszam na szybki, łatwy i pyszny obiad w Nowym 2014 Roku.


Inspiracją był blog Kwestia Smaku i przepis, który minimalnie zmieniłam. Zamiast gorgonzoli dałam ser pleśniowy niebieski oraz nie użyłam do sosu brandy.

Składniki:
sznycle z indyka (w oryginale kurczak)
masło
ser pleśniowy blue
śmietana 30%
szpinak mrożony
czosnek
sól, pieprz
olej
jajko

Przygotowanie:
szpinak robimy dokładnie tak samo jak w przepisie Na zielono, czyli szpinak, gdy jest gotowy odstawiamy na bok, w małym rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy ser, mieszamy, aby się rozpuścił i dodajemy łyżkę stołową śmietany 30%, chwilę całość gotujemy, gotujemy ryż, umyte i wysuszone sznycle z indyka lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni.
Na talerz wykładamy ryż, szpinak, pierś z indyka i polewamy sosem z sera pleśniowego.




Smacznego!