piątek, 17 lutego 2012

Grillowany łosoś.

Był już na moim blogu przepis na pieczony w folii łosoś, teraz czas na grillowanego z chrupiącymi pieczonymi ziemniaczkami.
Taki zestaw najbardziej lubię, choć w pierwszej wersji miał być ryż.

Składniki:
cząstki ziemniaków ze skórką (opakowanie Aviko)
lub
ryż
łosoś
cytryna
sól, pieprz, przyprawa do ryb


Przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 180 stopni, na blachę wyłożyć ziemniaki, piec 18-20 minut, w tak zwanym międzyczasie doprawić łososia solą, pieprzem i przyprawą do ryb, gdy ziemniaczki są prawie gotowe, łososia usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej ze stron, tak, żeby nie był suchy, całość wyłożyć na talerz, zamiast pieczonych ziemniaczków można podać ugotowany na sypko ryż, do skropienia ryby dać ćwiartkę cytryny.
Wspaniałym dodatkiem może być ugotowany brokuł, mini marchewka lub miks sałat.


3 komentarze:

  1. mmmmmmm ... a dzis wlasnie przechodzilam w sklepie kolo usmiechajacego sie do mnie łososia :) jutro bede musiala przygarnąc go do domciu :) apetycznie wyglada mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo Magda :) wygląda fantastico :) ślinka leci :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki ;-)
    naprawdę był pyszny czy grillowy czy pieczony ;-)

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedz się....