niedziela, 9 września 2012

Pierś kurczaka z twarożkiem czosnkowym w boczku dojrzewającym.

Bardzo lubię pierś z kurczaka, ale zawsze jem ją smażoną w panierce (jak schabowego) lub grillowaną.
Chciałam jednak spróbować czegoś innego z mięsem, który zazwyczaj szybko się przygotowuję.
I tak o to powstało danie, danie bardzo sycące.

Składniki:
pierś z kurczaka
boczek dojrzewający
twarożek czosnkowy
wino czerwone półwytrawne
bulion
oliwa
ziemniaki
brokuł
mini marchewka

Przygotowanie:
mięso umyć, osuszyć, naciąć nożem wzdłuż piersi, do powstałej kieszonki włożyć serek, owinąć boczkiem i spiąć kilkoma wykałaczkami, obsmażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, do "sosu", który został na patelni dolać wina i bulionu, mieszać chwilę, przelać do piersi z kurczaka i dusić na małym ogniu 15-20 minut, podawać z pieczonymi ziemniakami, ugotowanym brokułem i mini marchewką oraz lampką czerwonego wina.
(Następnym razem po podsmażeniu piersi zapiekę całość w piekarniku tak, żeby boczek był chrupiący).

Zawinięte piersi z serkiem w boczek



Etap smażenia


Konsumowanie całości







Smacznego!

3 komentarze:

  1. super:) wena naładowana :))
    potrawa warta wyprobowania - wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj lubię ja takie zawijaski :) a jeśli w grę wchodzi boczuś to już ciężko się oprzeć ;) Z pewnością wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedz się....