wtorek, 16 października 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Takie pierogi robiła moja babcia. Uwielbiam je do dziś. Te pierogi poniżej zostały zrobione przeze mnie samodzielnie jako pierwsze pierogi w moim życiu i jestem z siebie dumna.
Dodam, że moimi najbardziej ulubionymi pierogami są : pierogi ruskie, z kapustą i grzybami oraz te z kaszą gryczaną i białym serem.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajo
1 łyżka oleju
ok 3/5 lub 3/4 szklanki letniej wody
Farsz:
kasza gryczana
ser biały
sól, pieprz

W farszu musi być więcej kaszy gryczanej niż białego sera.

Przygotowanie:
ugotwać kaszę gryczaną w osolonej wodzie, wystudzić, na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dodać jajko i olej, stopniowo dodając letniej wody wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto, kaszę wymieszać z serem białym, doprawić solą i pieprzem, ciasto dobrze rozwałkować, szklanką lub dużym kieliszkiem wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać dobrze brzegi, tak, aby podczas gotowania farsz nie wypłynął, pierogi wrzucać niewielkimi partiami do osolonej i wrzącej wody, gotować do momentu wypłynięcia pierogów.
Ugotowane pierogi podawać polane skwareczkami, śmietaną. Doskonałe są też odsmażane.








Odsmażane:



Smacznego!

3 komentarze:

  1. nigdy ale to nigdy jeszcze nie jadlam takich pierogow!! musze to nadrobic !! juz wiem co bedzie w przyslzm tygodniu na obiad :) warto sprobowac tymbardziej ze lubie kasze gryczana :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. na 100% Ci posmakują, gorąco polecam, są super, ja też je muszę powtórzyć ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nie zrobilam ... ale jutro kleje ruskie :D wiec nastepne beda z kasza :)

      Usuń

Wypowiedz się....