poniedziałek, 24 lutego 2014

Filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z pistacjami.

Poniższy przepis na sos znalazłam na stronie Kuchnia Lidla wykonany przez Karola Okrasę.
Była to okazja do spróbowania suszonych pomidorów, które kupiłam jakiś czas temu w sklepie Lidl i nie miałam pomysłu na wykorzystanie ich.

A, więc do wykonania tego dania potrzebujemy:


Składniki:
filety drobiowe (kurczak lub indyk)
ziemniaki
zielona fasolka szparagowa
mąka
pół kostki masła
masło klarowane
duża śmietana 30%
średnia cebula, posiekana
garść pistacji, podprażone na suchej patelni
suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki
skórka z dobrze wyszorowanej połówki cytryny
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie:
obrane, umyte i pokrojone ziemniaki wstawić do gotowania w osolonej lekko wodzie, w lekko rozgrzanym rondelku rozpuścić łyżkę stołową masła, dodać posiekaną cebulę i przesmażyć do zeszklenia, doprawić skórką startą z połówki cytryny, zamieszać, dodać pokrojone suszone pomidory i uprażone pistacje, zamieszać i chwilę dusić, całość zalać śmietanką, gotować całość około 5-10 minut, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać łyżeczkę miodu i 2 łyżeczki musztardy Dijon, zamieszać i chwilę podgotować, w międzyczasie zagotować osoloną wodę i ugotować w mniej mrożoną fasolkę szparagową, filety z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, jeżeli są za grube to lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, smażyć na klarowanym maśle, odcedzić fasolkę i ugotowane ziemniaki, do ziemniaków dodać kilka kostek masła i kilka łyżek stołowych śmietany, wszystko utłuc na gładką masę.
Na talerz wyłożyć puree z ziemniaków, fasolkę szparagową, usmażone filety z kurczaka i polać gotowym sosem miodowo-musztardowym.




Smacznego!

2 komentarze:

Wypowiedz się....