czwartek, 23 października 2014

Sałatka z chipsami z bekonu.

Sałatkę pierwszy raz robiłam na początku października na imprezę Mojej Mamy.
Pierwotnie użyłam rukoli i sałaty lodowej oraz parmezanu. Jednak tym razem dałam miks sałat i ser cheddar.
Obie wersje bardzo dobre, dlatego wymienię wszystkie składniki, a Ty Czytelniku zdecydujesz, którą opcję wybierzesz przygotowując sobie tę sałatkę.


Składniki:
rukola, sałata lodowa lub miks sałat
plasterki boczku
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
łuskany słonecznik
parmezan lub cheddar
sos balsamico

Dressing do sałaty:
1 łyżka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
słonecznik podprażyć na lekko rumiany kolor na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia, na patelni grillowej (bez tłuszczu) smażymy plasterki boczku z każdej strony, aż zrobi się bardzo chrupki, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, na talerzu ułożyć umytą rukolę i pokruszoną sałatę lodową lub miks sałat, na niej położyć umyte i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, następnie pokrojone czarne oliwki, wszystkie składniki na dresing wymieszać dokładnie ze sobą (najlepiej użyć do tego słoika z pokrywką), polać sosem sałatkę, posypać prażonym słonecznikiem, chrupki i przyrumieniony boczek pokruszyć na mniejsze kawałki, ułożyć na składnikach i posypać startym parmezanem lub cheddarem, na koniec całość lekko skropić sosem balsamico, podawać z chrupiącą czosnkową bagietką.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się....