niedziela, 26 lutego 2012

Grillowana sola z ciepłą salsą pomidorową.

Składniki:
filety soli
ziemniaki
brokuły
pomidory
parmezan
cebula
czosnek
sól
bazylia
przyprawa do ryb
przyprawa do ziemniaków
cytryna, limonka
masło
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
solę zamarynować z przyprawami do ryby, sokiem z limonki i odrobiną oliwy z oliwek, zapakować każdego fileta w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 1-2 godziny, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na w pół miękko, odcedzić, przełożyć na blachę, posypać przyprawą do ziemniaków, na każdym ziemniaku położyć kawałeczek masła, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, cebulę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać małą ilość oliwy z oliwek z masłem, zeszklić cebulę, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, pomidory, przyprawić solą i suszoną bazylią (choć najlepiej użyć świeżej), całość zamieszać, dusić chwilę, aby składniki były ciepłe, dodać dla zagęszczenia sosu startego parmezanu, ugotować różyczki brokuła w osolonej wodzie i odcedzić z wody, gdy ziemniaki w piekarniku są już przy rumienione, na rozgrzanej grillowej patelni usmażyć solę, wyłożyć na talerz pieczone ziemniaczki, ciepłą salsę pomidorową i solę, udekorować brokułami i cytryną do skropienia ryby

Ciepła salsa pomidorowa:

Pieczone ziemniaki:

Całe danie:




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mhmh.. jaka rozpusta na talerzu ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedz się....