wtorek, 17 kwietnia 2012

Szynka pieczona.

Przepis od siostry Kaś ;-)

Składniki:
szynka wieprzowa ok. 1,5 kg
sól peklowa
czosnek
majeranek, przyprawa do mięsa wieprzowego
ziemniaki
kapusta pekińska
marchewka
majonez z jogurtem
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:
szynkę dokładnie natrzeć solą peklową, nie bać się ilości, schować na 4 dni do lodówki w przykrytym naczyniu żaroodpornym,
dzień przed pieczeniem natrzeć majerankiem, przyprawą do mięs wieprzowych oraz oliwą z oliwek, w dniu pieczenia włożyć do rękawa do pieczenia dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku dla aromatu, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ok. 1,5h, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do ok. 160 stopni, poszatkować kapustę pekińską, dodać startą marchewkę, przyprawić solą, pieprzem i odrobinką cukru, całość wymieszać, dodać majonez wymieszany z jogurtem.
Gotową szyneczkę podawać z ziemniakami i surówką. Resztę mięsa wykorzystałam na kanapki z ćwikłą, taki zestaw uwielbiam.


A tu najlepsza chrupiąca część szynki.


Jeżeli dobrze natrzesz szynkę to cała powinna być po upieczeniu różowa. Ja trochę soli pożałowałam co widać na poniższym zdjęciu.

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetyczne zdjęcia! Przyjrzę się przepisom, gdy "zaspokoję" mój ogród (czyt.przygotuję do sezonu letniego).Fajnie,że tu trafiłam.Pozdrawiam i dziękuję za "LIKE" na facebooku.Zapraszam na mój blog http://www.smakowekubki.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam tę szynkę, pyszna, podałam z młodą kapustą i młodymi ziemniakami, smakowało wybornie.Szynkę trzymałam 6 dni dłużej w peklówce i dwa dni w przyprawach , też środek nie był zbyt różowy, ale co za smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę poprawić , trzymałam w peklówce 2 dni dłużej , w sumie 6 dni, przepraszam za pomyłkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że wyszło, a przede wszystkim, że smakowało, ja następnym razem bardziej natrę solą i też dłużej potrzymam w lodówce.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedz się....