wtorek, 9 października 2012

Sałatka "grecka".

Uwielbiam sałatkę grecką, ale nie wiem czy są to prawidłowe składniki. Jednkaże ja robię ją w wersji poniższej.

Składniki:
sałata lodowa lub miks sałat z rucolą
pomidor
świeży ogórek
ser feta
zielone oliwki
cebula czerwona
sos do sałatek (vinegret, grecki, franccuski - według uznania)
oliwa z oliwek, woda

Przygotowanie:
sałatę lodową porwać na kawałki (lub miks sałat) wrzucić do dużej miski, umyć warzywa, ogórki i pomidory pokroić na kawałki, cebulę w piórka, przełożyć do miski, położyć kolejno oliwki, pokrojony ser feta w kostę, przygotować sos tak jak na opakowaniu, polać nim sałatkę najlepiej 5-7 minut przed podaniem.








Lub te same składniki z innym sosem (jogurt z odrobiną majonezu z czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami).




Smacznego!

2 komentarze:

  1. lubie :) ale bez olivek poprosze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olcia oliwki zielone są spoko, do czarnych przekonać się nie mogę, choć tam gdzie są mało wyczuwalne to zjem ;-)

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedz się....