2 brokuły
5 jajek ugotowanych na twardo
2-3 dniowy lub czerstwy chleb (może być razowy, żytni lub pszenny)
sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
umyć brokuły, podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut od zagotowania się wody, przestudzić, odciąć skórkę chleba, pokroić na kromki, z każdej kromki miąższ pokroić na małą kosteczkę np. o wymiarach 1x1cm, na patelni rozgrzać trochę oliwy lub prawdziwe masło, wrzucić grzanki i smażyć do momentu gdy staną się suche, chrupiące i ładnie zrumienione, w kubeczku wymieszać majonez, jogurt, sól, pieprz i wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku, ugotowane wcześniej jajka pokroić na dużą kostkę.
Do miski przełożyć brokuł.
Na brokuł położyć pokrojone jajka.
Brokuł i jajka posypać przestudzonymi grzankami.
Całość polać przygotowanym sosem.
Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypowiedz się....