środa, 24 kwietnia 2013

Fusilli z indykiem, cukinią i papryką w sosie gorgonzola.

Na moim blogu był post z makaronem, kurczakiem i papryką  oraz z kurczakiem i cukinią w sosie pomidorowym.
Tym razem makaron podałam z indykiem, połączyłam cukinię z papryką, a sos pomidorowy zastąpiłam sosem zrobionym z gorgonzoli i śmietany. Wyszło całkiem nowe smaczne danie, a kto nie lubi serów pleśniowych  na pewno polubi to danie, ponieważ gorgonzola nie jest wyczuwalna w smaku.
A do tego dania potrzebujemy:

Składniki:
makaron świderki tricolore
pierś z indyka
cukinia
papryka (czerwona, żółta)
cebula
ser gorgonzola
śmietana 12%
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
na małym ogniu wstawić posoloną wodę na makaron, pierś z indyka pokroić w kostkę, obrać jedną średnią cebulę i pokroić w piórka, na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, w międzyczasie umyć papryki i cukinie oraz również pokroić w kostkę, gdy mięso będzie usmażone dodać warzywa, dusić całość pod przykryciem, aż warzywa zmiękną od czasu do czasu mieszając, ugotować makaron, pod koniec gotowania dodać do mięsa i warzyw pokruszony ser gorgonzola, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę razem zagotować, świderki odcedzić z wody, przełożyć do makaronu sos, wszystko zamieszać, wyłożyć porcje na talerz i posypać startym parmezanem






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się....