niedziela, 16 lutego 2014

Filety kurczaka z duszonymi porami i puree ziemniaczanym.

Przepis nie jest mój, ale bloga Kwestia Smaku. W oryginale jest suszony tymianek, ale ja zrobiłam bez tego składnika z prostej przyczyny - brak na stanie w kuchni (oraz najbliższych mi małych sklepikach osiedlowych).


To danie na stałe zagości w moim menu.
Jest banalne w przygotowaniu i bardzo pyszne. Luby określił go mianem "kozak".

Składniki:
pierś z kurczaka
por
śmietana kremówka 30%
masło
ziemniaki
sól, pieprz
mąka
kalafior (lub brokuł)

Przygotowanie:
obrać i umyć ziemniaki, wstawić do gotowania w osolonej wodzie, pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przygotować filety, te grubsze można dodatkowo rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, pora (część biało zieloną, bez liści) podzielić wzdłuż na 4 części, dokładnie umyć i pokroić na cienkie paseczki, w rondelku rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pory, przyprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, po kilku minutach przykryć i dusić, aż pory zmiękną, następnie wlać kremówkę, całość zamieszać i zagotować, w międzyczasie ugotować w osolonej wodzie różyczki kalafiora lub brokułu, na patelni roztopić kawałek masła i obsmażyć z każdej strony filety (wcześniej obtoczone mąką), gdy kurczak jest podsmażony dodać do sosu z porów i dusić kolejne 2-3 minuty, ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, dodać kawałki masła i śmietany 30%, utłuc całość.
Na talerz wyłożyć puree, filet z porami i różyczki kalafiora.





Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetne to danie, wypróbowałam i jeszcze pewnie nie raz zrobię, bo jest po prostu pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedz się....