Przepis na to danie dostałam od koleżanki Jasty.
Ale kiedy naszła mnie ochota, aby zrobić to danie nie miałam wszystkich składników podanych przez Justynę, więc zastąpiłam je takimi jakie miałam w lodówce.
Składniki:
makaron penne ( w mojej wersji tagliatelle)
sos pomidorowy (pomidory z puszki)
papryczka chili (papryczka peperonii)
bazylia świeża (suszona)
parmezan (żółty ser)
czosnek
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, na patelnię nalać i rozgrzać oliwę z oliwek dodać drobno posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę (według uznania, chili jest ostrzejsza), chwilę razem mieszać, aby smaki się połączyły, następnie dodać pomidory z puszki i bazylię (jak wspomniałam ja użyłam suszonej), na koniec doprawić to odrobiną soli i pieprzu. Gdy makaron jest już ugotowany odcedzić z wody, dodać sos, całość wymieszać i wyłożyć na talerz, na koniec posypać startym na małych oczkach serem.
Wyszło pysznie, ale następnym razem zrobię je z takimi składnikami jakie powinny być.
A danie zajęło mi maksymalnie 20 minut.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypowiedz się....