wołowina
mąka
cebula
czosnek
papryka zielona lub czerwona
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz lub vegeta
kasza gryczana
sałatka szwedzka lub mizeria - jako dodatek
Przygotowanie:
wołowinę opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, wrzucić do garnka na rozgrzany olej, podsmażyć mięso, aż się zrumieni, paprykę pokroić w paseczki / kostkę, cebulę w talarki, gdy mięso jest już dobrze podsmażone, dodać liść laurowy z zielem angielskim, mięso zalać wodą, dusić, kiedy wołowina jest na w pół miękka dodać cebulę z papryką i wyciśnięty czosnek, ponownie dusić całość do miękkości mięsa od czasu do czasu mieszając, pod koniec duszenia doprawić vegetą, solą, pieprzem, gulasz podać z kaszą gryczaną lub ugotowanymi ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, jako dodatek idealna sałatka szwedzka, mizeria lub kapusta kiszona
Takie było gorące, że aparat zaparował ;-)
Gulasz z zieloną papryką:
Gulasz z czerwoną papryką i mizerią:
Smacznego!
Ale mi ochoty narobiłaś na kaszę gryczaną.. a do tego ten gulasz.. mniam ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
uwielbiam taki zestaw ;-)
OdpowiedzUsuń