sobota, 22 października 2011

Bigos.

Pierwszy mój bigos własnoręcznie ugotowany z instrukcją mamy.
Następny na pewno będzie jeszcze lepszy niż ten pierwszy i będę go doskonalić.

Składniki:
kapusta kiszona
wieprzowina (łopatka)
kiełbasa
słonina
cebula
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
czosnek
sól, pieprz

Przygotowanie:
kapustę wypłukać z nadmiaru kwasu pod bieżącą wodą, dobrze odcisnąć i posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i wstawić na mały ogień, gotować do miękkości, przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, następnie łopatkę pokroić na kawałki, wrzucić na małą ilość rozgrzanego oleju i podsmażyć, słoninę pokroić w malutką kostkę, wytopić tłuszcz na patelni, do skwarków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy kapusta jest już miękka chochelką wybrać nadmiar wody z garnka, następnie do kapusty wrzucić: mięso, skwarki z cebulą i pokrojoną kiełbasę, całość podlać sosem, w którym podsmażało się mięso, wymieszać wszystko dokładnie i gotować dalej na małym ogniu, dodać sól, pieprz, odrobinę czosnku, majeranku i koncentrat, znowu wymieszać wszystko, chwilę jeszcze dusić i gotowe.




1 komentarz:

  1. ALe solidnie tłusty ten bidżis :)
    Ja robię bez mięsa, a tym bardziej bez słoniny tylko z kiełbasą i boczkiem, czasem z żeberkami.
    Podstawowym dodatkiem są suszone grzyby.
    No i nie zaprawiam koncentratem.

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedz się....